Tuesday 15 January 2013

Първите ми четки за грим - EcoTools 6 Piece Starter Set


Досега в ежедневния ми грим единствено бях ползвала апликатори за сенки. Но това беше напълно недостатъчно за направата на цялостен макиаж на лицето затова определено се нуждаех и от подходящи 'инструменти'.

Попрочетох доста статии и коментари в Интернет кой е най-подходящият и правилен начин за полагане на грим, но се оказа, че няма универсален и всеки индивидуално се справя с това предизвикателство, осланяйки се на собствените си възможности и аксесоарите, с които разполага. А те са доста - четки, апликатори, гъби, пухчета и т.н.

От малка имам афинитет към рисуването и дали заради хубавите спомени по отминалото детство или просто защото ми се стори, че с четките ще се справя най-добре, реших, че това ще бъдат моите 'инструменти' при гримирането.


Ето тук следваше сложното - вече бях забелязала разнообразието от четки в ИНГЛОТ, но високата цена определено ме спираше, дори и да бяха качествени и професионални.

Нуждаех се от хубави четки на сносна цена, които да мога да видя и пипна на живо. Оказа се, че няма да е толкова лесно, защото из козметичните магазини няма кой знае какъв голям избор. След един бърз тур по Главната на Пловдив се оказах горд собственик на няколко четки от марката ECOTOOLS.



Разгледах няколко комплекта и се спрях на сетче от 5 четки в симпатично  калъфче от плат. Четките, които включва, са:
  • Blush Brush - четка за руж
  • Eye Shading Brush - четка за сенки
  • Eyeliner Brush - четка за очна линия
  • Lash and Brow Groomer - четка и гребенче за вежди и мигли
  • Concealer Brush - четка за коректор



Всички четки са изработени от бамбук, косъмът е изцяло изкуствен от таклон (но е изключително мек и приятен на допир), а металната част е направена от рециклиран алуминий. Калъфчето е от естествен памук и коноп, с отделение с ципче.

Таклонът е общото наименование на синтетични влакна, производни на полиестера, но с премахнати всякакви протеинови компоненти и вещества, предизвикващи алергии. Заради това все по-успешно таклонът се използва в козметичната индустрия за направата на четки за грим, които се предлагат за вегани и като "зелени", екоориентирани продукти. Тъй като структурата на таклоновата нишка е гладка и същевременно мека, четките с такъв косъм все повече се предпочитат от тези с естествен косъм - хем са по-евтини, хем по-хигиенични и лесни за поддръжка. Докато естествения косъм е с неравности, които са идеално място за задържане на прах, мъртви кожни клетки, всякакви други нечистотии и химикали, гладката повърхност на таклоновата нишка не позволява запълване с бактерии, т.е. четките от таклон задържат по-малко вредни субстанции и се почистват много по-лесно. И не на последно място използването на изкуствени нишки е щадящо по отношение на животните, чиято козина се използва за направата на четките за грим от естествен косъм.

И сега малко по-подробно за всяка от новите ми придобивки (изброявани от ляво на дясно):



Blush Brush
Четката за руж е с дебела и много удобна дръжка, а косъмчетата са плътни и много нежни на допир до лицето. Само че главата и ми идва малко голяма и ще я ползвам за нанасяне на пудра.

Eye Shading Brush
Четката за сенки е с леко заострен връх, също с косми от таклон, които хем са меки при допир, хем стоят леко жилави.

Concealer Brush
Четката за коректор е с форма тип "котешко езиче", с двуцветен косъм.

Eyeliner Brush
Четката за очна линия е с леко скосена глава, стегната, но същевременно мека и не драскаща нежната кожа на клепача.

Lash and Brow Groomer
Четката и гребенчето за вежди и мигли ще е може би тази част от сета, която най-малко ще влиза в употреба. Иначе космите на тази четка са доста твърди и дори леко груби.

Отделно си харесах още 2 самостоятелни четки - за опушен грим (Smudge Eyeliner Brush) и четка за ФДТ (Retractable Foundation Brush). 



Smudge Eyeliner Brush
Тази за опушения грим е с малка острилка с капаче, която учудващо за вида си остри много добре и без проблем всякакви моливи. 
Retractable Foundation Brush
Четката за ФДТ е в компактна прибираща се опаковка, което е много хигиенчино и удобно за носене, дори и в претъпкана дамска чанта. Формата и е нетипична за този вид четки, но дори и за начинаещи като мен, нанасянето на фон дьо тена става лесно, включително и на по-трудно достъпните места като вдлъбнатините около носа.

Цените на всички четки са доста високи у нас - в официалният сайт на ECOTOOLS комплектчето се продава за $12.99, четката за ФДТ е $5.99, а тази за опушен грим - $3.99, докато в България в малкото магазини, където ги има, цените са около 48 лв. за сета, 20 лв. за ФДТ и 12 лв. за опушения грим. Почти двойна надценка, която няма логично и пазарно обяснение, освен желанието за голяма печалба. Но за хора, които не пазаруват от Интернет или такива, които са на принципа "око да види, ръка да пипне", това си е някаква алтернатива.

Надявам се да остана доволна от покупката си и съвсем скоро да мога да се похваля с първи приличен грим с новите си инструменти! ;о)

А вие какви четки използвате при направата на грима си?



3 comments:

  1. Разликата, според мен е, че в нета повечето сетове са фалшименто, а тук си уцелила оригинален продукт. Поздрави.

    ReplyDelete
    Replies
    1. В нета има доста ментета на най-известните марки четки - МАК, Екотуулс, Сигма и т.н., затова винаги когато е възможно пазарувайте от официалните сайтове на производителите или от известни и доказали се козметични онлайн магазини.

      Но има доста примери когато ментето се оказва, ако не по-добро от оригинала, то поне толкова хубаво като него :)... Говоря конкретно за четките за грим.

      Delete
  2. Къде в Пловдив се продават тези четки? :)

    ReplyDelete